Delikatny preparat do mycia, pielęgnacji oraz konserwacji zabezpieczonych mebli drewnianych oraz laminowanych. Dzięki zawartości naturalnego wosku, mleczko nadaje czyszczonym powierzchniom delikatny połysk. Nanocząsteczki krzemu zawarte w produkcie zwiększają odporność powierzchni na zabrudzenia oraz nadają im właściwości antystatyczne. Preparat jest wydajny, ładnie pachnie i nie pozostawia smug. Nie stosować na niezabezpieczone drewno.
Sposób użycia:
1. Przed użyciem wstrząsnąć. 2. Za pomocą miękkiej i suchej ściereczki rozprowadzić cienką warstwę mleczka na powierzchni. 3. Polerować aż do zniknięcia nadmiaru preparatu. Tylko do użytku profesjonalnego.
Dezynfekcja - inaczej odkażanie przedmiotów i powierzchni użytkowych, którego celem jest niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników.
Spektrum działania - inaczej skuteczność preparatu dezynfekującego, działanie środka na poszczególne rodzaje bakterii, grzybów i wirusów w określonym czasie.
Antyseptyka –odkażanie którego celem jest zabicie wszystkich drobnoustrojów (bakterii, wirusów, grzybów itd.)
Związek powierzchniowo czynny - związek wykazujący aktywność powierzchniową, po rozpuszczeniu w wodzie obniża napięcie powierzchniowe.
Napięcie powierzchniowe - zjawisko fizyczne polegające na powstawaniu dodatkowych sił działających na powierzchnię cieczy w sposób kurczący np. aby woda mogła wnikać między brud a przedmiot myty, obniżamy jej napięcie powierzchniowe przy użyciu mydła lub detergentu. A wiec mydło nie myje, lecz ułatwia mycie wodzie.
pH- ilościowe określenie kwasowości oraz zasadowości roztworu wodnego. (1-6 – odczyn zasadowy ; 7-odczyn obojętny; 8-14 – odczyn kwaśny)
Konserwant – związek chemiczny lub mieszanina związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia
PZH – Państwowy Zakład Higieny
Roztwór roboczy – gotowy do użycia roztwór przygotowany z wody i preparatu w odpowiednich proporcjach.
Konserwacja – zabezpieczenie, ochrona przed zanieczyszczeniami.
Alkilopoliglukozydy - są to związki powierzchniowo czynne o łagodnym działaniu. Wytwarzane ze skrobi i naturalnych alkoholi tłuszczowych.
Krzemionka - końcowy produkt bardzo powolnego rozkładu krzemianów pod wpływem wody i dwutlenku węgla